Pitkästä aikaa

Sunnuntai 24.2.2019 - Miia Jaakkola

Ensimmäisenä perinteiset pahoittelut tästä pitkästä päivitysvälistä, huomasin taas kuluneen puoli vuotta edellisestä päivityksestä. Syksy ja kevät on mennyt tehokkaasti opiskelun parissa ja siinä ohessa olen yrittänyt myös kirjoittaa, tällä hetkellä kolmas ja viimeinen osa Eliittisotilaista on noin 300 sivua pitkä, ja odotan saavani viimeisen osan valmiiksi mahdollisesti syksyyn mennessä.  Samaan aikaan kirjoitan toista romaania, joka sijoittuu tällä kertaa tähän reaalimaailmaan ja jonka yksi teemoista on esimerkiksi aavistuksen omiin kokemuksiin pohjaava, mutta silti fiktiivinen tarina yli kolmekymppisestä naisesta, joka lähtee opiskelemaan IT alaa ja millaisia ajatuksia päähenkilöllä herää opiskelusta siinä vaiheessa, kun elämä on ikäänkuin jo "kasassa", on perhe, vakituinen työpaikka, talo ja asuntolaina. Tämä aihe oikeastaan siksi, koska  yhä useampi jo vakituisessa työpaikassa oleva aikuinen ihminen "joutuu" tai enemmänkin saa opiskella uutta koko elämänsä, ja toisaalta ehkä jopa vaihtamaan kokonaan alaa, mutta aikuisena opiskelu ei enää ehkä ole niin yksinkertaista kun se oli nuorena, koska velvoitteet, koska perhe, koska raha ja koska aika. Toisaalta myös, koska IT ala on perinteisesti miehisenä pidetty ala ja toisaalta edelleen miesten ja naisten ammatit jakautuvat aika selkeästi sukupuolen perusteella, on ehkä mielenkiintoista pohtia sitä myös tästä näkökulmasta.  Koska kuitenkin samaan aikaan on opiskelu, perhe ja kaikki, ajankäyttö kirjoittamisen, opiskelun ja perheen kesken täytyy suunnitella melko tarkasti ja pitäisi myös pitää huolta siitä, ettei uni kärsi siitä, että on liikaa meneillään. Mutta koska kevät, sehän on kaiken uuden luomisen aikaa, eikö totta?

Kommentoi kirjoitusta.

Kesä ja kaikki

Tiistai 24.7.2018 - Miia Jaakkola

Minusta ei selvästi ole koskaan tulossa blogin kirjoittajaa, päivitykset... niitä piti olla kerran kuussa ja tässä sitä taas ollaan. Puuhaa tuntuu riittävän, vaikka tätä kesää en edes ole viettänyt töiden parissa, kuten alun perin oli tarkoitus. Tästä tuli opiskelukesä, perhekesä ja kirjoituskesä erinäisistä syistä. Helteet... täytyy sanoa, että riittäisivät jo itselleni. Olisivat riittäneet jo ajat sitten, en ole koskaan pitänyt kuumasta, odotan jo syksyä, odotan viileitä raikkaita aamuja ja omenantuoksua ja sateita, kiitos vain. Moni ei välttämättä tähän yhdy, mutta kuumuus ei oikeasti ole kovin nautinnollista, en tahtoisi mennä ulos ollenkaan kuin ihan aikaisin aamulla tai illalla kun aurinko ei enää polta.

Yksi kirja on jälleen valmis. Viimesilaus eilen, ja kun olin tehnyt sen viimeisen muokkauksen, olotila oli... helpottunut. Kyllä. Vaikka rakastan kirjoittamista, se on minulle niin intensiivistä, että vie mahdottoman paljon ajatusenergiaa. Ei ole kauhean miellyttävää herätä yöllä ja pyöriä sängyssä ajatusten vyöryessä lumivyöryn lailla niin kauan että on herättävä kirjoittamaan ne ylös. Se ei ole niin vaarallista silloin kun aamulla ei tarvitse herätä seitsemältä töihin tai kouluun, mutta kyllä se silti seuraavan päivän olotilaan väsymyksenä vaikuttaa.  Kirjoittaminen on pakko ja samalla suurin vapaus mitä elämässä on. Voit luoda tarinan missä haluat viettää aikaa missä toivot muidenkin haluavan viettää aikaa, ja samalla sillä tarinalla on rajat ja kehykset ja kielioppi ja muoto, jotka määrittävät kaikkea. Tähän kirjaani sain apua ja palautetta useilta esilukijoilta, olen määrättömän iloinen ja kiitollinen heistä jokaiselle, sain arvokasta palautetta ja huomioita, joita ilman uskon tekstini olisi jäänyt huonommaksi kuin se nyt on. Nyt olen siihen tyytyväinen, tarinaan, sen hahmoihin, lopputulokseen.  -   Kunnes en enää ole, mutta se on sen ajan murhe... :) Nimittäin jossakin vaiheessa tulee aina se ajatus, että tuon olisin voinut tehdä paremmin. Ja tuon. Rajaton perfektionismin kaipuu ei koskaan hellitä otettaan ja virheistä tulee ikävän näkyviä. Kirjan nimeksi tuli sinisen tulen tuhkaa. Kirjan kannen on suunnitellut ja toteuttanut taiteilija Mirja Aronen, ja olen kannesta äärettömän iloinen ja ylpeä. Se on mielestäni kaunis ja vahva ja ihana, ja kun sain nähdä kannen, en voinut lakata katsomasta sitä. Toinen osa on jälleen fantasiatarina, vahvempine fantasiaelementteineen kuin ensimmäinen osa, mutta se on myös vahvasti ihmissuhdetarina. Tarina ystävyydestä, sisaruudesta, rakkaudesta, luopumisesta, luottamuksen opettelemisesta, kasvamisesta, valinnoista. 

Jos uusi tarina kiinnostaa, käyhän toki vilkaisemassa tuota "Eliittisotilaat" otsikon alta, nimittäin laitan sinne pian pienen pätkän uuden kirjan ensimmäisestä luvusta.

Nyt kun kirja on valmis, on aika keskittyä taas muihin asioihin. Montaa viikkoa ei ole siihenkään kun opiskelut alkavat taas täydellä teholla ja ennen sitä on ehkä aikaa taas lukea itsekin, muiden teoksia. Minulla on aina useita kirjoja kesken samaan aikaan, koska eri mielentiloissa tekee mieli lukea erilaisia kirjoja. Sanottakoon tähän väliin, että nämä kuukausimaksulliset kirjapalvelut, jotka ovat itselläni korvanneet kirjaston tosi tehokkaasti, ovat kyllä kirjan ystävän todellinen aarreaitta, olen kokeillut sekä storytellia että bookbeatia ja tykästynyt itse enemmän storytelliin, siellä on tosi paljon enemmän mielestäni itseäni kiinnostavia kirjoja, ja tätä kautta olen myös kuunnellut tosi paljon äänikirjoja, myös englanniksi, koska valikoima on huomattavasti laajempi. Lukeminen tabletin näytöltä ei ole edelleenkään ihan niin miellyttävää kuin paperisena kirjana. Paperisessa kirjassa on jotakin... Kun saa käsiinsä uuden kirjan, siinä on se oma tuoksunsa, kannet ovat konkreettiset ja kun avaa ensimmäisen sivun... se tunne on ihan eri kuin tabletin näytöllä. Mutta siitä huolimatta tälläisella palvelulla on paikkansa, ainoa vika on siinä että hyviä kirjoja on liikaa eikä osaa valita...

Aamulla tuli luettua Knausgårdia, kahta kirjaa sekaisin, Kevät ja taisteluni sarjan kuudetta osaa, joka on ollut kesken jo jonkin aikaa, mutta ei niinkään johtuen siitä, että kirja olisi tylsä, sehän on yli tuhatsivuinen järkäle, - vaan siitä, että tämä kirja - tai kirjasarja on minulle erilainen luettava kuin tavalliset romaanit. Knausgård kuvaa kirjoissaan tarkkanäköisellä tavalla tavallista arjen elämää, silti siellä välissä on esimerkiksi kirjallisuusanalyyseja ja tarkkoja havaintoja elämästä ja ihmisestä, ja välillä lukemisessa on yksinkertaisesti pysähdyttävä. Koska muutama lause voi herättää niin paljon ajatuksia. Kirjoitan niitä ajatuksia ylös kesken lukemisen ja sitten mietin että mitä tämä oikein herättää. Joku yksittäinen ajatus, lause herättää jotain mihin joku omassa sisimmässä vastaa että hei juuri noin, mutta siis...  pakko miettiä tätä vielä vähän...  Toisaalta Knausgårdia lukiessa ei voi olla miettimättä kirjailijan oikeutusta. Että onko kirjailijalla oikeus kirjoittaa läheisistä ihmisistään kirjoihin ja kansiin joita muut ihmiset lukevat. Että hän kirjoittaa niin suoraan lapsistaan, vaimostaan ja suvustaan. Hän kirjoittaa rehellisesti itsestään ja omista puutteistaan, mutta yhtä suorasti sitten esimerkiksi vaimonsa puutteista. Saa miettimään, miten henkisesti vahva ihminen täytyy olla, jotta kestää sellaisen julksuuden. Siksi, kyllä nämä Knausgårdin kirjat herättävät pohtimaan myös sitä mitä kirjailijan läheiset mahtavat ajatella siitä, että päätyvät kirjan kansien väliin. Ja silti sitä ei voi kieltää, että ne kirjat ovat hienoja. Monin tavoin, paitsi että kieli on välillä uskomattoman kaunista, teksti ajatuksia herättävää, niin se on myös monipuolista. Yhdessä hetkessä hän voi kirjoittaa jotakin todella kaunista ja syvällistä ja seuraavassa hetkessä jotain täysin rehellisen arkipäiväistä ja yksityistä, tosin ruumiineritteiden tarkemmat kuvaukset olisi mielestäni voinut jättää kirjoista poiskin, rehellisyydelläkin on rajansa ja ihan kaikkea vessakäynneistä lähtien ei tarvitsisi kuvata...

Mutta siitä huolimatta pidän näistä kirjoista, niiden herättämien ajatusten tähden. Ja ne ajatukset voivat olla jotain elämää suurempia ajatuksia elämästä tai ihmisestä tai sitten jotain tosi pieniä huomioita, esimerkiksi tämä ajatus vuodenajoista sai tänään pysähtymään ja ihailemaan pelkästään sanojen ja lauseuden kauneutta.

"Toistaiseksi kaikkea leimasi kitsaus, maisemasta puuttui vielä kesän täyteys, puiden vihreys oli vasta pieni häivähdys, koska sitä huhtikuu on: nuppuja, versoja, epävarmuutta, epäröintiä. Huhtikuu sijaitsee suuren unen ja suuren loikan välissä. Huhtikuu on jonkin vielä tuntemattoman kaipuuta"  Knausgård, Kevät (sivu tuntematon, koska e-kirjoissa sivut ei mene ihan samalla tavalla kuin tavallisissa kirjoissa, kirjan alusta tämä)

mutta siis tämä yksinkertainen kappale sai miettimään jotenkin vuodenaikoja ja sitä miksi sitä itse tykkää keväästä (ja syksystä) enemmän kuin esimerkiksi kesästä. Ja minusta kirjailija sanoittaa tässä jotain, saavuttaa jotain oleellista keväästä, että se on vielä jonkin tuntemattoman kaipuuta, nuppuja ja versoja, epävarmuutta. Ja juuri siksi siinä on jotakin taikaa. Kesä on perillä, talvikin on omalla tavallaan perillä, mutta kevät ja syksy ovat jonkin välissä, jotakin syntyy tai kuolee, uudistuu tai lakastuu, on matkalla jonnekkin tai jostakin pois. Onneksi sitä elää maassa, jossa on vuodenajat. 

Hyvää kirjakesää. :)

 

Kommentoi kirjoitusta.

Ei valmista

Tiistai 20.3.2018 - Miia Jaakkola

Hötkyily. Osuva sana sille, miltä usein tuntuu. Että sitä hötkyilee sinne tänne eikä saa juuri mitään aikaan, koska koko ajan pitäisi muka olla tekemässä jotain muuta kuin sitä, mitä sillä hetkellä onkaan tekemässä. On ollut joko kiire töiden kanssa tai sitten nykyelämässä kiire opintojen kanssa ja pitäisi tehdä sitä ja tätä ja sitten tuota ja lopulta lamaantuu eikä saa aikaan oikein mitään. Entä onko sisäisen rauhan etsiminen sitten täysin hullun hommaa keskellä ruuhkavuosia? En tiedä. Ehkä. Tai ehkä sitä pitäisi vain osata rauhoittua hieman. Ajatella, että että kaiken ei tarvitse tulla valmiiksi tänään. Että maailma ei kaadu mihinkään yhtenä päivänä tekemättä jätettyyn. Tällainen ajatus eräänä päivänä itselleni hyvin vahvasti tuli, kävellessä, kun oli kiire takaisin jatkamaan opiskelua.

IMG_20180320_123816.jpg

2 kommenttia .

robotit ja ihmiset

Maanantai 12.2.2018 - Miia Jaakkola

Jotenkin on tullut viimeaikoina kiinnitettyä paljon huomiota uutisiin, jotka liittyvät esimerkiksi robotisaatioon ja tekoälyyn. Aihe kiinnostaa minua monella tasolla, mutta tämä kirjoitus ei kuitenkaan varsinaisesti liity siihen aiheeseen, vaan siihen, kuinka itse asiassa nykyään tuntuu, että monessa asiassa ihmisten oletetaan ja odotetaan toimivan kuin robotit. Olen ajatellut tätä aihetta paljon viime vuosina, mutta tähän kirjoitukseen juuri nyt innosti HS Viikosta lukemani kirjailijan haastatattelu, josta vielä tarkemmin myöhemmin tässä tekstissä. Ei ole vaikeaa arvata, että tämä kirjoitus liittyy mitä suuremmassa määrin työelämään ja sen vaatimuksiin. Monella alalla. Liian monessa työpaikassa. Työntekijöitä on liian vähän. Ja heiltä odotetaan valtavaa venymistä. Uutisointia seuratessa tämä ongelma tuntuu liittyvän nimenomaan hoiva-aloille, sillä kouluissa ja päiväkodeissa tuntuu olevan aina resurssivajausta, ja myös hoitajien jaksamisongelmat ovat olleet otsikoissa. Mielestäni on käsittämätöntä, kuinka ahtaalle voidaan ajaa ne ihmiset, jotka pitävät päivittäin huolta meidän lapsistamme, ja toisaalta sairaistamme. Jotka tekevät niin hyvää ja tärkeää työtä, että heidän pitäisi saada tehdä sitä työtä rauhassa ja heidän pitäisi todellakin saada enemmän arvostusta tekemästään työstä. Kunnioitan näitä ihmisiä suunnattomasti, sillä en usko, että koskaan pystyisin itse jaksamaan esimerkiksi päiväkodin työntekijänä, tai hoitajana. Olen pitänyt itseäni empaattisena ihmisenä, mutta hoiva-ala on todella raskas, siltä se ainakin vaikuttaa jopa ulkopuolisen silmin tarkkaillessa. Kuitenkin näiden ihmisten työssäjaksaminen olisi sekä lapsien, sairaiden, että työntekijöiden etu. Työrauha ja riittävät resurssit. Päättäjillä ei monestikaan ole minkäänlaista käsitystä arjen tasolla tapahtuvista asioista, minkälaista venymistä monilla työpaikoilla työntekijöiltä vaaditaan. Ja sitten ihmiset uupuvat. Väsyvät. Ja sijaisia ei välttämättä saada. Kierre on valmis. Tämä ongelma ei liity pelkästään hoiva-alalle, vaan on ongelma monissa muissakin työpaikoissa. Tuloksia odotetaan niin mahdottomin mittarein, että sinne on mahdotonta pienen ihmisen yltää, ainakaan venyttämättä itseään rajattomasti. Ihmisistä tunnutaan haluavan irti se viimeinenkin pisara, ja sitten kun se on kiskottu irti ja ihminen on aivan loppu, hänet sysätään hyödyttömänä syrjään. Yhteiskuntamme ei ole enää mikään hyvinvointiyhteiskunta. Se on monella tasolla jo nyt pahoinvointiyhteiskunta. Tietysti Suomessa monet asiat ovat edelleen paljon paremmin kuin jossakin muualla. Mutta lujaa vauhtia matkalla alaspäin ollaan romuttamassa kaikkea sitä hyvää, millä hyvinvointiyhteiskunta rakennettiin. Raha maailmaa pyörittää, ja muut arvot tuntuvat olevan lujaa vauhtia matkalla romukoppaan.

Luin viikonloppuna HS viikosta Marjo Niemen haastattelun. En ole lukenut itse vielä Niemen kirjoja, mutta hänen haastattelunsa oli mielenkiintoinen. Haastattelussa oli mielestäni aivan loistavasti kiteytettynä ajatus myös taiteen merkityksestä ihmiselle, lainaan tästä hänen haastattelustaan tähän pienen pätkän, joka on siis julkaistu HS Viikossa 06/18.  "Oikeasti taiteen arvo ei nimitäin ole hyvinvoinnissa vaan ihmisyydessä, Niemi toteaa" "Taide muistuttaa ihmisen koko potentiaalista", hän perustelee "Uhkana ei ole vain se, että robotit vievät työmme, vaan se, että ihmisihanne muuttuu robotiksi"   ---- (loistavasti sanottu, nimittäin juuri tätä olen itsekin kauan pyöritellyt päässäni, en vain näillä sanoilla)  "Taidetta pitäisi voimistaa siksi, että ihmiset erottaisivat omat tarpeensa ja ihmisyytensä siitä, mitä heiltä vaaditaan".  - viisaita sanoja tältä kirjailijalta. 

Tämä lainaus tästä haastattelusta tähän tekstiini siksi, koska se liittyy niin oleellisesti siihen, minkälaisia asioita olen pyöritellyt päässäni jo useita vuosia. Kysymyksiä siitä, miten paljon meiltä ihmisiltä vaaditaan esimerkiksi töissä, ja miten paljon jaksamisemme siinä kaikessa mukana määrittelee arvoamme. Omissa ja muiden silmissä. Onko ihmisyys typistynyt siihen, miten paljon jaksamme suorittaa ja tehdä, onko ihmisyytemme arvo vain siinä että olemme tuottavia kansalaisia? Laskemmeko arvon ihmiselle samoin kuin laskemme arvon talolle tai yritykselle?

Minulla on ollut pitkään tekeillä runokirja, joka käsittelee näitä kysymyksiä. Jaksamiseen ja ihmisyyteen, ja sitten toisaalta uupumiseen ja siihen liittyviin tunteisiin liittyviä asioita. Samoin haluaisin joskus vielä saattaa loppuun romaanin, joka käsittelee osittain ihmisen oikeutta omiin valintoihin, ja toisaalta jaksamista työ- ja perhe elämän ristitulessa.  Se, miksi olen pitkään kirjoittanut ns. viihdekirjoiksi luokiteltavia fantasiakirjoja, johtuu varmasti siitä, että raskaampien aiheiden käsittely vaatii levänneemmän mielen - ainakin itseltäni. Tietyssä vaiheessa olen halunnut kirjoittaa jotakin aivan muuta, kuin tähän arkiseen todellisuuteen sijoittuvaa tekstiä, sillä sitä arkea on tuutannut muutenkin ovista ja ikkunoista silloin kun jaksaminen on ollut eniten koetuksella. Mutta viihteelläkin on paikkansa taiteen kentässä. Ei ehkä robotille. Mutta Ihmiselle.

KopioMeri.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työ-elämä, jaksaminen, työssäjaksaminen, taide, arvot

Kirjoista ja niiden merkityksestä

Lauantai 18.11.2017 - Miia Jaakkola

Aika kuluu uskomatonta vauhtia. Miten on mahdollista, että on jo marraskuu? Kirja on sisällöltään nyt valmis, kannet vielä suunnittelussa, jonka jälkeen kirja voidaan laittaa maailmalle. Tässä vaiheessa tehdään tilintekoa, olenko onnistunut tekstissä, olenko onnistunut tuomaan esiin sen, mitä tahdon, vai voidaanko kaikki lukea aivan väärin? Voiko tarinan ylipäätään käsittää väärin? Voiko kirjailija/kirjoittaja määrittää miten lukija lukemaansa tulkitsee? Ei. Ei voi. Ja mitä sitten. En voi vaikuttaa siihen mitä tarinasta ajatellaan, miten se tulkitaan, tai kuka siitä pitää tai ei  pidä. Kai se on luonnollista, että vähän jännittää. Jokaiseen tekstiin kuitenkin laittaa osan itseään.

Olen lukenut viime aikoina jonkin verran, ja huomannut taas, miksi lukeminen on niin rakas harrastus. Kirjoissa voi tietyllä tavalla tuntea lohdullista "samanlaisuutta" , mikä voi olla vaikeaa "oikeassa elämässä". Oikeassa elämässä keskustelut harvoin pääsevät niin syvälle, etenkään, koska aikaa mihinkään pitkiin syvällisiin keskusteluihin harvoin elämässä on.  Joskus kun mietin kirjoittamista ja sen mielekkyyttä, ajattelen, että mitä jos minunkin kirjoittamani teksti voi joskus antaa jollekin toiselle sitä, mitä minä olen saanut jonkun toisen runoista, sanoista tai teksteistä? Että voisi antaa toisille lohtua, tai ajateltavaa, tai edes käydä hiljaista vuoropuhelua kirjan sivuilla?  Kyllä, se kirjoittamisessa viehättää. Sinä päivänä kun sen saavutan, olen saavuttanut sen, mitä kirjoittamisella haen. Viime aikoina lukemistani kirjoista Pauliina Vanhatalon kirja "Keskivaikea vuosi" puhutteli minua lukiessa aivan suunnattomasti,  jopa niin paljon, että olen lukenut sen jo kahteen kertaan. Kirja oli samalla lohduttava ja rohkaiseva, ja rehellinen, kuinka joku uskaltaakin laittaa itsensä peliin sillä tavoin?  Mutta toisaalta, juuri siksi, että joku uskaltaa, toiset voivat saada tekstistä niin paljon.  Karl Ove Knausgårdin kirjat ovat myös kuuluneet lukemistoon viime kuukausina, ja hänen kirjoissaan on ajatuksia, joita tunnistan, ajattelen lukiessani "olisin voinut kirjoittaa tuon lauseen".  "Hei, minustakin tuntuu joskus juuri tuolta".  Ei ole varmaan sattumaa, että kirjat ovat olleet niin suosittuja. Rehellisyys viehättää. Vaikka kirjat ovat autofiktiivisiä, tietyt ajatukset ja kokemukset ovat varmasti täysin rehellisesti kirjailijan omia, ehkä autofiktiivisyys koskee enemmän tapahtumapaikkoja ja tapahtumia kuin itse niiden herättämiä ajatuksia tai tunteita.  Ote Knausgårdin kirjasta:  ”Olen oppinut elämästä vain sen, että minun on kestettävä se, oltava koskaan esittämättä siitä kysymyksiä ja poltettava sen synnyttämä kaipuu kirjoittamiseen”.   - Hienosti sanottu, yksi lause herättää niin paljon ajatuksia ja vastakaikua.

Toisaalta kyllä myös täysin fiktiivisistä tarinoista voi saada paljon. Ne voivat olla osittain erilaisia asioita, mutta ehkä yhtä kaikki yhtä tärkeitä. Seikkailukertomus voi vielä toiseen maailmaan ja paikkaan juuri sellaisena hetkenä kun sitä eniten tarvitsee. Joissakin kirjoissa on vain "sitä jotakin". En voi lakata hehkuttamasta Diana Gabaldonin matkantekijä sarjaa, sillä se on tosiaan sarja, jossa on "sitä jotakin". Joskus mietin miksi pidän niistä kirjoista niin paljon, vaikka niissä on loppujenlopuksi aika raakojakin kohtauksia, ja väkivaltaa, jota en esim. elokuvissa pysty lainkaan katsomaan. Kirjoista on tehty sarja, ja sarjana jotkin kirjan kohtaukset ovat mahdotonta katseltavaa. Olen myös sitä mieltä, että sarjoissa harvoin onnistutaan tunnelman vangitsemisessa samalla tavoin, kuin kirjan sivuilla.  Toisaalta Gabaldonin kirjoissa on myös paljon muuta, vaikeasti määritettävää hohtoa. Maisemakuvaus, ihmissuhteet, seikkailu ja sattumukset, pelkän arkielämän kuvaus.

Tällaisia ajatuksia tänään.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kirjat, lukeminen, kirjailijat

Uusi kirja ja jotakin muuta

Tiistai 10.10.2017 - Miia Jaakkola

Uusi kirja ulkona pian

Uusi kirjani tulee positiivisten arvioideni mukaan olemaan ulkona ennen joulua.  Teksti odottaa enää viimeistä läpikäyntiä, jonka jälkeen lähetän uuden "kirjalapsukaiseni" maailmalle, ja toivotan sille onnea matkaan. :) Olen onnellinen, jos lukijat löytävät tekstistä itselleen jotakin, mikä koskettaa. Hyvä tarina herättää tunteita, herättää ajatuksia, ja toivon tämän tarinan tekevän sen. Uuden tarinan voi lukea seikkailu/fantasia tarinana, kasvutarinana, rakkaustarinana, tarinana ystävyydestä tai perhesuhteista, mikä kenellekin sattuu kirjassa osumaan lähinnä omaa itseään. Vaikka tarina on lajiltaan fantasia/seikkailu tarina, uskoisin sen olevan "helposti lähestyttävää" fantasiaa, niin että myös sellainen lukija, joka ei yleensä fantasiatarinoita lue, voisi päästä tarinan maailmaan sisään.   Eliittisotilaat on suunnattu nuorille aikuisille, (tarinan päähenkilöt ovat lukioikäisiä), mutta uskon, että tarinan teemat ovat jossain määrin tuttuja myös aikuiselle lukijalle. Ja täytyy myöntää, itsekin luen paljon nuorille aikuisille suunnattua kirjallisuutta, vaikka olen jo 34-joten tällaiset rajat ovatkin usein jossain määrin keinotekoisia, sillä tarinoista löytyy monesti useita tasoja eri ikäisille lukijoille.

Muuta:

Olen tosiaan palannut opiskelijaksi näin useiden työelämässä vietettyjen vuosien jälkeen, ja täytyy sanoa, että olen kyllä nauttinut uuden oppimisesta suunnattomasti. Opiskelen tietojenkäsittelyn tradenomiksi Karelia ammattikorkeakoulussa. Nyt alkaa olla pian takana ensimmäisen jakson kurssit, ja olen ollut todella tyytyväinen kouluun ja etenkin opiskelutapaan.  Koulun voi siis käydä lähes kokonaisuudessaan etänä, kotoa käsin. Mietin ennen kouluun menemistä kuinka kaikki tulee toimimaan, mutta olen iloisesti yllättynyt siitä, kuinka hyvin kaikkea opetusta voi seurata etänä. Voi osallistua tunneille ihan "livenä", tai sitten voi katsella tallenteita itselle sopivana ajankohtana (mikä on myös muuten todella kätevää, jos tunnilla jokin asia on jäänyt epäselväksi, on kätevää kerrata tallenteilta). Opiskelua voi näin itse aikatauluttaa melko hyvin, sillä läsnäolopakkoja tunneilla ei ainakaan vielä ole juurikaan ollut, vaan oppimista seurataan erinäisten oppimistehtävien ja tenttienkin kautta. Näin perheellisenä ihmisenä opiskelutapa on ollut todella kätevä. Opiskelijan pienellä budjetilla on myös todella mukava pieni säästö, kun matkakuluihin ei mene rahaa, kun ei kotoa tarvitse lähteä koululle. Hain kouluun oikeastaan siksi, että kiinnostuin ohjelmoinnista n. vuosi sitten, ja tälläkin hetkellä, kun ensimmäinen ohjelmoinnin kurssi alkaa olla takana, tuntuu siltä, että kiinnostusta siihen puoleen riittää. Haasteita siinä kyllä riittää, ja tulevaisuus sitten näyttää, mihin tie tulee viemään ammatillisesti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eliittisotilaat